23 maart Opschoondag. Ook Alkmaar maakt stad schoon

Naast het organiseren van eenmalige opschoonacties, kun je op de website Supporter van Schoon nu ook kiezen voor een eigen schoongebied. Dit betekent dat je een stuk buurt ‘adopteert’, dat je voortaan vrij houdt van zwerfafval. Tien verschillende scholen en verenigingen in Alkmaar trokken de pioniersschoenen uit de kast en zetten hun schoongebied op de kaart. “Het is niet vrijblijvend, en dát werkt.”

Iwen Bruijn, afvalcoach bij Stadswerk072: “Het is natuurlijk mooi dat er online een kaart aanwezig is waarop je kunt aangeven dat je de buurt wil schoonhouden. Maar om partijen hier ook actief gebruik van te laten maken, is goede communicatie belangrijk. Gemeente Alkmaar stelt daarom via verschillende kanalen informatie beschikbaar, van flyers tot een up-to-date website. We staan op markten om de mogelijkheid van gebiedsadoptie te promoten. Ook tijdens acties zoals de Landelijke Opschoondag zijn wij aanwezig en is de belangstelling vaak groot.”

“De voordelen van een eigen schoongebied? Behalve dat een buurt er echt schoner van wordt, levert het ook meer bewustwording op. Wij richten ons dan ook vooral op de jeugd, en schrijven veel scholen en verenigingen aan. Persoonlijk contact zoeken werkt nog beter, dus ga ik regelmatig ook langs. Dat werpt zijn vruchten af, want inmiddels hebben al vijf scholen en vijf verenigingen een gebied geadopteerd.”

“In Alkmaar hebben we ervoor gekozen om gebiedsadoptie onder te brengen bij Schoon Belonen, een spaarprogramma waarbij de gemeente schoon gedrag stimuleert door middel van een beloningssysteem. Zo spaart Buurthuis ’t Ambacht momenteel voor een speeltoestel. We hadden hen gewezen op de nieuwe mogelijkheid van een eigen schoongebied en daar waren ze meteen erg enthousiast over. Sindsdien zijn ze actief. Een eigen schoongebied maakt het opruimen minder vrijblijvend en biedt structuur, en dát werkt. Het is toch fantastisch dat je de wijk schoonhoudt en er ook nog iets leuks aan overhoudt?”

Schoon Belonen is een collectief beloningssysteem waarmee je als gemeente maatschappelijke organisaties zoals scholen, sport- en/of buurtverenigingen motiveert om zich in te zetten voor een zwerfafvalvrije omgeving. Op dit moment doen al meer dan 70 gemeenten mee aan Schoon Belonen. Door daadwerkelijk zwerfafval op te ruimen, vormen deelnemers niet alleen een voorbeeld voor anderen, maar dragen ze ook bij aan een mentaliteitsverandering. Lees er meer over