Justitie: Alkmaarder tot tien jaar cel geëist wegens cocaïnehandel en witwassen

Het OM eist straffen tot tien jaar cel tegen zeven mannen die verdacht worden van drugshandel, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie. De zeven, variërend in leeftijd van 37 tot 45 jaar, zijn afkomstig uit Amsterdam, Assendelft en Alkmaar.

De zaak begon nadat één van de verdachten zich in 2016 bij de politie meldde en verklaarde dat hij in zijn woning in Amsterdam-Osdorp wapens, cocaïne en een groot geldbedrag had liggen. Deze spullen zouden van een organisatie zijn en de man was bang dat die organisatie hem wilde ombrengen. De politie constateerde dat de woning waarschijnlijk een stashplek was. De verklaring leidde in juni 2017 niet alleen tot de veroordeling van deze inmiddels 42-jarige man, maar ook tot een strafrechtelijk onderzoek naar de criminele organisatie die zich bezighield met cocaïnehandel en witwassen. In november 2017 werden de zes overige verdachten aangehouden. Ze worden ervan verdacht zich gedurende ruim 3,5 jaar te hebben schuldig gemaakt aan handel in drugs en witwassen.

Het onderzoek bevat naar het standpunt van het OM voldoende bewijsmateriaal om ‘wettig en overtuigend te bewijzen dat alle zeven verdachten hebben deelgenomen aan een organisatie die het plegen van misdrijven tot oogmerk had’. Binnen de organisatie was er sprake van ‘werkers’ en ‘bazen’ en was er iemand die de administratie beheerde.

“Georganiseerde handel in cocaïne heeft een ontwrichtende invloed op de samenleving”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir. “Vrijwel alle liquidaties zijn direct of indirect het gevolg van conflicten in de onderwereld met betrekking tot grootschalige drugshandel. Daarnaast is een aanzienlijk deel van vermogensdelicten zoals winkeldiefstallen en woninginbraken terug te leiden tot de behoefte aan verdovende middelen bij gebruikers.”

Bron: Beveiliging.nl