Onafhankelijk onderzoek rondom alle bruggen in Alkmaar

De gemeente Alkmaar doet een onafhankelijk onderzoek naar de verkeersveiligheid rondom alle bruggen. Dat zijn 452 bruggen. Dat heeft wethouder Marcel van Zon (CDA) meegedeeld. Volgens van Zon is het moment voor zo’n onderzoek nu wel hard nodig nu de problemen met de Victoriebrug en de Leeghwaterbrug voorbij zijn.

Het wordt een onderzoek in de categorie ’beter nu uitgezocht, dan straks spijt’. Van Zon noemde het voorbeeld van Zaanstad waar in 2015 een 57-jarige vrouw om het leven kwam toen ze van de Den Uylbrug viel, nadat ze aan de verkeerde kant van de slagbomen was beland en het brugdek omhoog ging. Ze maakte een val van vijftien meter.

Verbeteren

Van Zon wil proberen te voorkomen dat mensen bij bruggen in een gevaarlijk situatie kunnen belanden. ,,We gaan kijken naar de veiligheid en we gaan kijken hoe die verbeterd kan worden als dat nodig is.”

Op de opmerking vanuit de gemeenteraad dat gebruikers van de bruggen toch ook zelf kunnen uitkijken, zei van Zon: ,,Ik denk ook niet dat mensen dom zijn of zo. Het gaat er om dat we eventuele gevaarlijke situaties oplossen, zodat ongevallen worden voorkomen.” Het is nog niet bekend wanneer de studie gereed zal zijn.