Open Monumentendag in Alkmaar (op 12 en 13 september) gaat zeker door dit jaar

Open Monumentendag (op 12 en 13 september) gaat zeker door dit jaar, maar wel in aangepaste vorm. Hoe precies, is nog niet duidelijk. Daarover zijn we nog in overleg met het coronakernteam van de gemeente. Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat alleen monumenten open gaan waar het eenvoudig is om 1,5 meter afstand te houden. Voor de monumenten die normaal gesproken op afspraak te reserveren zijn, zoals onder meer Huize de Dieu in de Langestraat is dat helaas niet mogelijk. Daar is in de meeste gevallen te weinig ruimte. Vandaar dat er dit jaar geen monumenten op afspraak worden opgenomen in het programma.

Meestal begint rond deze tijd de ticketuitgave voor deze monumenten. En omdat de belangstelling altijd groot is, zijn de gratis tickets vaak razendsnel vergeven. Die stress van ‘krijg ik dit jaar misschien wel een kaartje voor dat ene monument’ is door dit besluit dus ook een jaartje van de baan. In plaats daarvan komen er wel extra, coronaproof activiteiten, zoals bijvoorbeeld openluchtlezingen en mogelijkheden om via filmpjes (dus digitaal) binnen te kijken in monumenten.

Op dit moment wordt het programma nog bijna iedere dag bijgesteld. Het zal waarschijnlijk ook tot de laatste dag flexibel blijven omdat zij nog niet weten wat er mogelijk is én hoe de aanwezigheid van het virus zich verder ontwikkelt.
Maar zij verwachten dat eind deze maand of in elk geval volgende maand het voorlopige programma op onze website komt. Houdt deze pagina en https://www.erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag/ in de gaten voor de actuele
stand van zaken.