Update 12 maart: Twee patiënten met coronavirus in Noord-Holland Noord

Maandag 9 maandag is vastgesteld dat er in de regio Noord-Holland Noord 2 mensen met het coronavirus (Covid-19) besmet zijn. Het gaat om twee volwassen mannen; 1 uit de gemeente Schagen en 1 uit de gemeente Alkmaar. Er is geen verband tussen deze 2 personen.

De man uit gemeente Alkmaar is in Azië en Oostenrijk geweest. De man uit gemeente Schagen is in Noord-Italië geweest. Beide mannen zijn in thuisisolatie geplaatst. Hun huisgenoten moeten in thuisquarantaine blijven. GGD Hollands Noorden heeft zicht op de situatie, brengt de contacten van deze patiënten in kaart voor contactonderzoek en houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Wat houdt contactonderzoek in? Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen het RIVM en de GGD in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette persoon. Deze personen (die contacten worden genoemd) worden de komende periode gemonitord. We vragen hen om twee keer per dag hun temperatuur op te nemen en dit te melden aan de GGD. Ook moeten zij het melden als ze andere klachten hebben. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in onze regio verder kan verspreiden.

Heeft u vragen over het Coronavirus? Bel dan 0800 1351 of kijk op de website van het RIVM.

Reactie burgemeester Bruinooge

Maandag 9 maart is een Alkmaarder positief getest op het coronavirus (Covid-19), dit is bevestigd door de GGD Hollands Noorden.

Ik begrijp dat er veel vragen zijn over het virus echter de GGD Hollands Noorden en de RIVM werken nauw samen om de openbare gezondheid in Alkmaar te beschermen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ik heb grote waardering voor de organisaties die zich hiervoor inzetten. Alles wordt door hen in het werk gesteld om het virus in te dammen.

Informatie

Het openbare leven kan op dit moment gewoon doorgaan. Alles wordt gemonitord en per dag beoordeeld. De GGD Hollands Noorden en de Veiligheidsregio informeren u via verschillende kanalen over het verloop van het virus.

Alle informatie over het coronavirus

RIVM

GGD

Update 28 februari

Donderdag 27 februari werd de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn er diverse nieuwe Nederlandse besmettingen bekendgemaakt door het RIVM. Op deze pagina leest u waar u terecht kunt met vragen en wat u zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

 • Was regelmatig uw handen met water en zeep
 • Niezen en hoesten in de elleboog
 • Wend je af als iemand hoest of niest
 • Gebruik een papieren zakdoek

Vragen en antwoorden coronavirus (COVID-19)

De meest recente informatie over het coronavirus is te vinden op de website van het RIVM. Vragen en antwoorden voor diverse doelgroepen vindt u op de website van de Rijksoverheid

 • Voor het onderwijs
 • Voor werkgevers en werknemers
 • Voor ondernemers
 • Over internationaal ondernemen
 • Voor reizigers
 • Over verkeer, luchtvaart en openbaar vervoer
 • Over kinderopvang

Meer informatie